Vier Voeters page theme header image

Noodhulp voor Oekraïne

We maken ons grote zorgen over de oorlog in Oekraïne. Iedere dag hebben we contact met onze 30 collega's die ter plaatse zijn. Hun veiligheid, en die van de geredde beren in onze Oekraïense opvang, zijn van het grootste belang. Daarnaast proberen we, samen met partnerorganisaties, hulp te bieden waar mogelijk.  

VIER VOETERS biedt noodhulp voor de dieren in en uit Oekraïne, waar en wanneer het mogelijk is:  

  • Noodhulp aan dierentuinen.  
  • Reddingsacties om beren in veiligheid te brengen.  
  • Hulpgoederen voor asiels in nood in samenwerking met Dogs Trust en Animal ID.  
  • Hulp voor dieren op straat.

Noodhulp aan dierentuinen

Dierentuinen in Oekraïne hadden bijna geen voedsel meer voor hun dieren. Vanuit Nederland en Hongarije hebben we een grote lading voedsel voor de dieren naar Kiev gebracht, vanuit waar het voedsel verder over dierentuinen in de regio wordt verspreid.   

Reddingsacties om beren in veiligheid te brengen 

Ons BERENWOUD Domazhyr, gelegen in het westen van Oekraïne, biedt huisvesting aan 34 geredde beren. Tijdens een spoedreddingsoperatie werden tijdelijk zeven extra beren overgebracht naar onze berenopvang. White Rock Bear Shelter, in de buurt van Kiev, kon hun veiligheid niet langer garanderen en deed een beroep op ons.  

In een tweede noodreddingsactie hebben we illegaal gehouden beer Vova in ons BERENWOUD opgevangen, die bij een afgebrand restaurant in een onveilige situatie zat.  

Ons team laat de beren niet achter. Ondanks alle dreiging en geweld blijven ze bij de opvang en kunnen de beren ook nu op de best mogelijke zorg rekenen. Het gaat naar omstandigheden goed met iedereen – zowel mens als dier.   

Hulpgoederen voor asiels in nood

In samenwerking met Animal ID en Dogs Trust Worldwide hebben we het project ‘UPAW’ (Ukrainian Pet Association Worldwide) opgericht. Hier kunnen asiels in Oekraïne hulpgoederen aanvragen. Via het UPAW platform is al 300 ton voer en andere hulpmiddelen als medicijnen naar asiels in Kiev, Kharkiv en veel andere steden gebracht. 

Hulp voor dieren op straat 

VIER VOETERS is al tien jaar actief voor de zwerfdieren in Oekraïne. Sinds begin april heeft het zwerfdierenteam in Oekraïne een gedeelte van hun taken weer opgepakt. Steeds meer huishonden zijn op straat te vinden. Ons team richt zich momenteel op deze verloren huisdieren - we redden en verzorgen ze en proberen ze te herenigen met hun baasjes. Lukt dit niet, dan werken we samen met lokale organisaties, om ze in een fijn, nieuw thuis te plaatsen. 

De dieren hebben ons meer dan ooit nodig. Wij laten ze niet in de steek!   
Doneer vandaag en steun ons werk voor Oekraïne en de dieren. 

Doneer en help de dieren

VIER VOETERS biedt noodhulp voor Oekraïne. Zo hebben we 8 beren in noodreddingsacties naar onze eigen opvang gebracht. Ook hebben we voer voor dierentuinen en voer en hulpgoederen voor asiels in Oekraïne geregeld. Daarnaast zijn we ook actief voor zwerfdieren en verloren huisdieren in Oekraïne. Help mee en maak vandaag nog jouw gift over.